Bài 6 - Corresponce for the application process & the job search (Thư từ trao đổi trong quá trình ứng tuyển & tìm việc)


Bài giảng trước đã hướng dẫn bạn cách đánh bóng bản lý lịch của bạn còn bài giảng hôm nay sẽ giới thiệu thêm cho các bạn một cách đánh bóng CV khác, không kém phần quan trọng. Đó là soạn thư từ trao đổi với những cá nhân hoặc tổ chức có thể đáp ứng được mục tiêu công việc của các bạn. Viết những lá thư hiệu quả là yếu tố then chốt trong quá trình tìm việc và ứng tuyển.

Cover letter là thư gửi kèm với bản lý lịch của các bạn. Nó được định nghĩa, định hình theo nhiều cách khác nhau phụ thuộc vào mục đích của người viết.
Có nhiều loại cover letter như thư xin ứng tuyển, thư thông báo thay đổi, thư chấp nhận hay thư chỉ định

Cùng với cover letter, quá trình tìm việc và ứng tuyển có thể đòi hỏi các bạn phải viết thêm những dạng thư khác như thư thăm dò, thư tìm việc, thư cảm ơn, thư xin rút. Cuối bài giảng các bạn sẽ được giới thiệu những lá thư mẫu của những loại đã kể trên để tham khảo.

OBJECTIVES OF CORRESPONDENCE (MỤC TIÊU CỦA THƯ TRAO ĐỔI)

Một lá thư trao đổi được viết tốt phải đáp ứng được những mục tiêu sau đây:

• Tạo cơ hội cho người viết đưa ra mục đích của họ khi gửi bản lý lịch cho một đối tượng cụ thể nào đó

• Cho phép người viết có thể hướng mối quan tâm trực tiếp đến những kỹ năng cụ thể được người đọc quan tâm và đánh giá cao

• Giúp người viết trình bày cụ thể lý do tại sao họ hứng thú với vị trí, công việc, tổ chức đó

• Mở ra cánh cửa cho sự trao đổi sâu hơn và xuyên suốt

Mặc dù thư trao đổi khá linh hoạt về nội dung, giọng văn, văn phong và những điểm tập trung nhấn mạnh, nhưng phần cấu trúc và bố cục cốt yếu thì nên tuân thủ theo những phần hướng dẫn đã được công nhận rộng rãi.

Các bạn hãy xem xét thật cẩn thận bài viết của mình, phải trình bày thật rõ ràng, thuyết phục, chân thực và ngắn gọn, súc tích. Chỉ khi đáp ứng được những điều đó các bạn mới có thể tạo ra bức thư chất lượng nhất cũng như lột tả hết cảm xúc thật của bạn.

Về phần ngữ pháp, những điều lưu ý khi viết hay văn phong, bố cục, hình thức thì các bạn hãy xem lại những qui tắc khi viết bản lý lịch bởi viết thư cũng yêu cầu giống như vậy.

Sau khi đã hoàn thiện phần thư gửi kèm các bạn hãy in ra rồi dò lỗi vài lần để tìm những lỗi chính tả, ngữ pháp, cấu trúc, bố cục không hiệu quả hay lỗi in.

Có thể nói đây là giai đoạn quan trọng nhất của quá trình tìm việc và ứng tuyển. Thư gửi kèm có tốt hay không sẽ quyết định việc bạn được gọi đến phỏng vấn hoặc không.

CHARACTERISTICS OF EFFECTIVE CORRESPONDENCE (ĐẶC ĐIỂM CỦA MỘT BỨC THƯ TRAO ĐỔI HIỆU QUẢ)

• Gửi thư của bạn đến người có thẩm quyền (có thể tuyển dụng bạn hoặc tác động để bạn được nhận). Nếu có thể các bạn hãy gửi đến một người cụ thể chứ không gửi đến phòng, ban hay công ty chung chung.

• Các bạn hãy lưu ý ghi tên người, chức vụ, phòng ban hoặc công ty chính xác, tránh viết sai chính tả. Nếu không các bạn sẽ tạo ấn tượng không tốt với người nhận thư.

• Các bạn hãy tìm hiểu thật nhiều và chi tiết về vị trí, công ty, tổ chức mà bạn đang ứng tuyển.

• Các bạn hãy sử dụng giọng văn sao cho thể hiện được sự thích thú và say mê của bạn với công việc bạn đang ứng tuyển.

• Các bạn hãy tỏ ra chuyên nghiệp, nhiệt tình và thân thiện.

• Các bạn hãy xác định cụ thể điều bạn mong muốn và những điều bạn có thể đáp ứng.

• Các bạn hãy làm mình nổi bật hơn hẳn so với những người ứng tuyển khác. Cố gắng đưa ra ít nhất một điều khiến bạn đặc biệt nổi trội cũng như khiến bạn phù hợp với vị trí hoặc chương trình mà bạn đang ứng tuyển.

GUIDELINES FOR EFFECTIVE CORRESPONDENCE (CHỈ DẪN ĐỂ VIẾT MỘT LÁ THƯ TRAO ĐỔI HIỆU QUẢ)

Eric Martin and Karyn Longhorne, tác giả của cuốn sách nổi tiếng "How to Write Successful Cover Letters", đã cung cấp những thông tin quan trọng về quá trình tự đánh giá điểm mạnh của bạn, sở thích và phong cách cá nhân. Đó chính là bước mở đầu quan trọng trước khi các bạn bắt tay vào viết thư. Ngoài ra, họ cũng cung cấp những thông tin bổ ích giúp xác định những điều các bạn cần biết về cá nhân hoặc tổ chức mà bạn ứng tuyển để định hướng cho lá thư của bạn.

• Các bạn hãy sử dụng những từ khóa và cụm từ để chỉ về những kỹ năng của bạn cũng như những thông tin về nghề nghiệp, môn học của bạn để người đọc có thể dề dàng nắm bắt và hiểu phần nào về bạn. Ngoài ra những phần quảng cáo, giới thiệu hay sách miêu tả về công ty, tổ chức đó cũng nên được giới thiệu bằng từ khóa và cụm từ. Điều đó sẽ thể hiện rằng bạn đã tìm hiểu kỹ lưỡng về tổ chức hoặc cá nhân bạn đang trao đổi qua thư.

• Có một điều cốt yếu các bạn cần hiểu đó là giọng văn của bức thư sẽ phản ánh nội dung chính mà bạn muốn truyền đạt. Chính vì vậy, các bạn hãy đảm bảo chắc chắn rằng ngôn ngữ cũng như cấu trúc của bức thư thể hiện được những đặc điểm tích cực như chín chắn, kỹ càng trong công việc, hăng hái, nhiệt tình, thông minh, sáng tạo, có nghị lực, có tính tổ chức,vv... Các bạn hãy cố gắng tập trung, đi sâu vào những kỹ năng phù hợp với vị trí bạn ứng tuyển.

• Richard Beatty, tác giả của cuốn sách "The Perfect Cover Letter" khẳng định rằng thư đi kèm nên được viết theo hướng mà người nhận muốn đọc. Chính vì vậy trước khi viết các bạn hãy phân tích rõ mong muốn và nhu cầu của người đọc. Điều này sẽ hướng bức thư theo nhu cầu của cá nhân hoặc tổ chức mà các bạn ứng tuyển. Để có thể làm được điều đó, trước khi viết các bạn hãy tự hỏi mình xem trong số những kỹ năng của bạn kỹ năng nào sẽ khiến người đọc đặc biệt quan tâm, khi đã có câu trả lời các bạn hãy đưa phần đó vào thư đi kèm.

• Phần thư trao đổi chỉ nên gói gọn trong một trang. Tuy nhiên, vẫn chưa có phần hướng dẫn chung và cụ thể về quy ước đó nên cũng có những trường hợp thư đi kèm có thể vượt quá một trang. Cụ thể đó là những trường hợp các bạn phải tập trung vào nội dung trao đổi của thư hơn là để ý đến những quy ước về độ dài của thư đi kèm.

• Điều quan trọng là các bạn phải đưa ra được những thông tin cụ thể phản ánh mục đích viết thư đi kèm, ví dụ: ngày bạn sẽ được nhận vào làm, mức lương và những ưu đãi bạn muốn được nhận hoặc thông tin về những cá nhân đã đồng ý viết thư giới thiệu cho bạn.

• Thư đi kèm nên bao gồm những thông tin cụ thể và phù hợp miêu tả quá trình học tập và làm việc của các bạn cũng như những kỹ năng, sở thích, vv... nhưng phải thật ngắn gọn, súc tích và nổi bật. Điều đó sẽ khiến người đọc hứng thú tìm hiểu kỹ thêm những thông tin của bạn trong bản lý lịch.

Sau đây bài giảng sẽ giới thiệu cho các bạn một vài lá thư mẫu để các bạn tham khảo:

1. Application Letter

Application Letter
   
  14 Overland Street
Youngstown, OH 33602-1110
15 October 20__
His Excellency S. K. Ghusayni
Embassy of Lebanon
2560 28th Street, NW
Washington, DC 20008
 
   
Excellency:  
   
I am applying for the position of Assistant Professor of English at the American University of Beirut. Since the position, which was advertised in the Chronicle of Higher Education, requires some teaching at Université Saint Joseph, I am sending a set of my credentials to you and to representatives of the respective institutions. This is a particularly exciting position as I would be able to use my knowledge
of Arabic and French, which would enhance the effectiveness of my English language instruction.
   
As my enclosed curriculum vitae indicates, I received a Ph.D., magna cum laude, with a major in English and Linguistics, from Yale University in 1994. Prior to that, I obtained a B.A., magna cum laude, in French, and an M.A., summa cum laude, in French Literature from the Massachusetts Institute of Technology. Moreover, during my Fulbright Scholarship for the study of French literature at the Sorbonne, I read extensively the works of writers from Algeria, Tunis, Martinique, and other Francophone countries.
 
The paramount experience that has influenced my decision to apply for this position, however, was a three- year teaching position at Mohammed V University in Morocco. Not only did I teach English, but I also developed an innovative program in Arabic using computer-assisted pedagogy. It was ecognized as a major breakthrough in Arabic language instruction.
 
During the week of 18 February, I plan to be in Washington, D.C., and would like to arrange an interview with you at your convenience. I will telephone you next week to arrange that meeting. Please feel free to call me at 216/555-8209 or fax me at 216/555-8210.
   
Thank you for your consideration. I remain  
 

Yours truly,

Zoltan M. Zantovsky

   
Enclosures: Curriculum Vitae
Book Reviews
Disk Containing Arabic Language Course
Letters of Recommendation
 


2. Response to an Advertisement Letter

Response to an Advertisement Letter
   
  2 Fisherman’s Cove
San Francisco, CA 94682
February 20, 20__
Dr. Alva Marie Demetriades
Senior Vice President
The Johnston Wells Group
720 Writer Square
1512 Larimer Street
Denver, CO 80202
 
   
Dear Dr. Demetriades:
 
   
I am applying for the position of Research Associate at The Johnston Wells Group. The description of the position, as advertised in The San Francisco Chronicle, is congruent with my educational and work background in health care public relations. Having written speeches and researched the mechanics of the
health care system for senior executives of health management organizations, public and private hospitals, physicians’ consulting groups, etc., I have acquired the high degree of expertise in analytical and communication skills that define the position with you. Furthermore, my facility with state-of-the-art computer-assisted research in biotechnology augment those skills.
   
I have enclosed a portfolio of my writing along with a recent copy of my curriculum vitae. As this is a confidential search, I would appreciate an opportunity to speak with you concerning individuals whom I might approach for references. You can appreciate, I am certain, the delicacy of interlocking relationships in the highly interconnected field of health care public relations.
 
May I take the opportunity to congratulate you on receiving the International Public Relations Award for research on marketing support of health care providers? It is a fine tribute to the quality of the service offered by The Johnston Wells Group. I shall contact you regarding my response to your advertisement in
three weeks. Should you need to contact me before that time, please call my 24-hour answering service at 415/555-6874.
 
Thank you.
 
 

Sincerely,


3. Continuing Interest Letter

Continuing Interest Letter
   
  P.O. Box 1872
Santa Fe, NM 87492
7 June 20___
Mr. Joseph Jackson
Editor
The Plain Dealer
1801 Superior Avenue
Cleveland, OH 44114-2037
 
   
Dear Mr. Jackson:
 
   
I am writing to inform you of my continuing interest in the position of Associate Sports Editor of The Plain Dealer. Your forthright expressions of confidence in my journalistic skills and publication background convinced me that I would grow and mature as a sports editor in the demanding yet supportive culture at The Plain Dealer.
   
You will be pleased to know that eager and oftentimes perplexed sports fans in Santa Fe read with interest the continuing negotiations among the Cleveland Browns, the city of Cleveland, and the National Football League in the 90s. Needless to say, I was enormously impressed by The Plain Dealer’s in-depth coverage of all aspects of the momentous decisions that confront all of the players in this pivotal episode in professional football.
 
A very interesting thing happened to me on my return to Santa Fe. Purely by chance, I met Mr. Michael Doerfler, a retired gentleman who was a sports columnist for The Plain Dealer. Let me assure you that he had some great stories to tell about milestones in professional sports in Cleveland. He regaled me with
accounts of personal encounters with individuals from all levels of that segment of society. I am eager to become a part of that hallowed tradition.
 
Thank you again for your generous hospitality during my recent visit.  
 

Sincerely,

Strobe L. Watson


4. Networking with Friends Letter

Networking with Friends Letter
 
Theta Kappa Psi Fraternity
University of Connecticut
203 Broad Street
Storrs, CT 06269-1008
March 25, 20__
 
Jed Aaron Smith, Jr.
Executive Secretary
Theta Kappa Psi Fraternity
University of Utah
Boulevard of the Americans
Salt Lake City, UT 84202-7600

 
Dear Jed:
 
Greetings from the cold, windswept tundra of Storrs, Connecticut, and its only bright spot this weekend of weekends! With several hundred graduating seniors of TKP from twelve schools in the northeast due on our campus tomorrow, we should have a great career fair. It was great seeing you and all the brothers at our
alumni officers’ gathering at the University of Florida. I tell you, the warm weather makes me seriously think of transferring there.
 
Just wanted to get off a quick note to you to let you know that I am indeed interested in the new position of Executive Secretary for Alumni Affairs at our national headquarters at Indiana University. Although I would prefer an assignment at the University of Florida or the University of Texas, I could live with Indiana University, particularly when it would involve such extensive contact with all of our chapters throughout the United States. I would greatly appreciate a good word from you to the search committee on my behalf. In fact, I plan to call Jim at UCLA and Bob at UNLV and take them up on their offer to intercede on my behalf.
 
All of this feels just right! With TKP growing in all parts of the country, our alumni will be assuming increasingly important responsibilities in the overall management of each of our chapters. Take care and have a great time on the slopes. See you at the University of Colorado next month. Just do it!
 
Fraternally yours,
Jared Angier Solomon
Alumni Secretary
 

Enclosure: Curriculum Vitae

cc: James M. Braithwaite
UCLA

cc: Robert S. Pendergast
UNLV


5. Prospecting Letter

Prospecting Letter
 
January 29, 20__
 
Ms. Daphne Lizbet Middlemiss
Photographic Director
ARTnews
40 West 38th Street
New York, NY 10000-2222
 
Dear Ms. Middlemiss:
 
Cats! I love them! You love them! Your recent photographic features on Egyptian Cats at Court and Siamese Cats in Thai Arts were riveting and captivating works of artistic expression. For that reason and the obvious cachet that your publication enjoys in photography and art, I have decided to apply for a staff photographer position at ARTnews.
 
It is fitting that I have made this decision after being informed by National Geographic Magazine that my set of photographs of Bengal tigers, as well as a diary associated with each shooting, will appear in its Fall 2003 issue. That exposure and the recognition I am receiving for my exhibition of photographs of the flora and fauna along the Amazon River support my strong interest in a position with you. I have enclosed a copy of my curriculum vitae and a set of slides, which describe the diversity of my photographic techniques, the equipment, and the materials I use in producing them.
 
Should you plan to attend the Art in Urban Landscape Biennial in Baltimore on March 30, 2004, I would like to speak with you about my interest in joining the staff of ARTnews. I will contact you in two weeks to arrange a meeting. Since I travel frequently, I am always in touch with my E-mail address at: drunning bear@hotmail.com.
 
Thank you for the wonderful photographs of cats. Muffin, my beautiful, moody, sensitive, bright, black and
white cat, is peering at me from her exalted position in the middle of my desk. Does she know what I am
doing?

Take care!
 
Cordially,
 

David (Shenandoah) Runningbear
25-10 Orchard Park
Charlottesville, VA 223916. Referral Letter


Referral Letter
   
  July 20, 20__
Dr. Hillary Theakston
Department of Psycholinguistics
Bloomfield Hall
University of Pennsylvania
Philadelphia, PA 19104-6226
 
   
Dear Mr. Theakston:  
   
Dr. Anton P. Cleggart, Matthew J. Owens Professor of Linguistics at the University of Delaware, suggested that I contact you regarding postdoctoral fellowships in psycholinguistics at the University of Pennsylvania. Since you have had a long and distinguished career in this field, he even suggested that I approach you regarding the prospect of obtaining a fellowship under your supervision.
   
I am very enthusiastic about the prospect of continuing my research on the psychological impact of autism on language acquisition in preverbal four-year-old children. Your paper at the recent annual meeting of the American Psychological Association further stimulated my interest in working with you.
 
I have enclosed a copy of my curriculum vitae along with a letter of introduction from Dr. Cleggart. Please contact me by E-mail so that we may arrange a time to talk about my proposal.
 
Thank you for your consideration.  
 

Sincerely,

Dr. Siobhan Y. Kaufman
University of Delaware
Department of Psychology
Spruce Hall
Newark, DE 19617
E-mail: siobhan@psych.edu.

   

Enclosures: curriculum vitae
letter of introduction

cc: Dr. Anton P. Cleggart

 


7. Search Firm Letter

Search Firm Letter
 
1472 Rockland Estate
Hanover, NH 03744
August 8, 20__
 
Dr. Danielle Linton-Panko
President
Panko, Linton, Jawarski, Paolone & Associates
Research Triangle Park
Building 16-62
Durham, NC 24720-0001
 
Dear Dr. Linton-Panko:
 
Your article, “An Analysis of Einstein’s 1905 Specialty Relativity Paper and Its Implications for Pedagogy in Technical Writing,” which appeared in the Journal of Technical Writing and Communication (volume 25, number 1, 1999), is extraordinary research whose outcomes will have far-reaching implications for pedagogy in technical writing and communication. It has, therefore, made imminent sense for me to become a client with your firm, as I now begin my search for a teaching position in technical writing. Its highly regarded profile in this field, coupled with your reputation for placement success, made the choice of your firm
inevitable.
 
I have enclosed a copy of my curriculum vitae, which describes my educational and work background. After a decade of quality experience at IBM and Argonne National Laboratory in hardware and software documentation, on-line documentation, research in writing, and technical journalism, I am now seeking
a teaching position at a major research university or laboratory in the Boston area.
 
In addition to articles in The New York Times, The Washington Post, The Los Angeles Times, and The Chicago Tribune, I am now a syndicated technical/scientific columnist with Gannet Newspapers and the
Associated Press. My most recent publication is the second edition of my book, Technical Documentation on the Internet.
 
I am eager to speak with you about procedures for becoming a client with your firm. Please fax the appropriate information to me at the address above, or contact me by E-mail at: mpp@aol.com.
 
Thank you for your consideration, and I shall look forward to hearing from you. Please keep my inquiry
confidential.

Sincerely yours,
Marva Pallante-Pezzenti
 

Enclosure: Curriculum Vitae8. Targeted LetterTargeted Letter
 
Ishmael Benjamin Herera
Department of Mechanical Engineering
University of Mississippi
Cobalt Hall, Room W
University, MS 38323
 
December 12, 20__
 
Nissan of North America
1000 Lake Shore Drive, Suite 900
Detroit, MI 48200-3222
 
Attention: Environmental Compliance Officer
 
In the November/December 2000 issue of Environmental Waste Management, it was reported that “Nissan of North America leads major auto companies in the United States by making air conditioning systems free of ozone-depleting CFCs available in nearly two-thirds of the 2001 models it manufactures.” As a doctoral
student in automotive/mechanical engineering at the University of Mississippi, I have followed closely the continuing efforts of automobile manufacturers to comply with environmental regulations of this type. Your firm’s success has attracted the attention of researchers here at the University of Mississippi.
 
I am, therefore, writing to you to arrange a summer internship at Nissan of North America, which would provide me with access to data that details the results of your efforts in reducing ozone depletion.
 
If it is appropriate for me to work with you on this proposal or to contact someone else at Nissan, I would be pleased to do so. I will contact you next week regarding the next steps in the process of arranging this internship. Please contact me at the Department of Mechanical Engineering, University of Mississippi at ishmaelherera@olemiss.urns.edu.
 
Thank you.
 
Sincerely,

Ishmael Benjamin Herera


9. Thank-You Letter

Thank-You Letter
   
  May 5, 20__
The Honorable Svetlana Teraskova
Member of City Council
County Court House
The City of Lake Forest
Lake Forest, IL 60012
 
   
Dear Councilwoman Teraskova:
 
   
Please accept my appreciation for arranging my attendance at the extended meeting of the City Council of Lake Forest, Illinois, last month. As a result of that experience and my extensive conversations with you, I have decided to continue my graduate studies in urban affairs at the University of Chicago and will focus
those studies on the gentrification of Chicago’s northside neighborhoods.
   
Again, I want to thank you for expressing your enthusiasm for my studies and for the opportunity to discuss some of my ideas with you and your colleagues.
 
 

Sincerely,

Qian Xinzhong
16 Seventh Avenue
Topeka, KS 32130


   

cc: Mr. Abraham Troutmeyer
Chair
City Council
The City of Lake Forest

 


10. Acceptance LetterAcceptance Letter
 
February 1, 20__
 
Ms. Marianne Meadows
Commissioner
Kentucky State Board of Tourism
Capital Plaza Tower
500 Metro Place
Frankfort, KY 40601
 
Dear Ms. Meadows:
 
I am writing to inform you of my acceptance of your offer to become the director of the Kentucky State Board of Tourism effective June 4, 2003. Pursuant to the contract I have signed, I shall report for work at 10:00 A.M. on the above-mentioned date.
 
Please know that I remain enthusiastic about the development of tourism in the great state of Kentucky. The broad economic returns that can accrue to the residents of the state are certainly powerful incentives for vigorous and imaginative implementation of tourism programs.
 
I am eager to join my colleagues in this important endeavor. Thank you again.
 
Sincerely yours,
 
Davin P. McCormick
7 Kellogg Circle
Kalamazoo, MI 49032-3160
 
Enclosure: Contract


11. Withdrawal Letter

Withdrawal Letter
   
  October 24, 20___
Mr. Nicholas Y. Spurgeon
Vice President for Human Resources
Toys “R” Us, Inc.
R 461 Fromm Road
Paramus, NJ 07652
 
   
Dear Mr. Spurgeon:

 
   
I am writing to inform you that I am withdrawing my application for the position of Vice President for International Marketing with Toys “R” Us, Inc. As you know, the sharp fluctuations in the securities markets have enhanced the value of the dollar, thus favorably affecting my current position. This has consequently reinforced my decision, which we discussed at length as one of the several options available to me, to remain in my current position. In short, that is what I will do.
   
Thank you for spending your very valuable time with me at each critical juncture of this decision. I am certain we will have occasions to share ideas regarding effective international marketing of toys as we vigorously pursue international markets for our products.
 
Enjoy your upcoming trip to Singapore.
 
 

Cordially,

   
  Roberto Juan Castillo
9440 Lehigh Parkway
Fort Myers, FL 3371


12. Declination LetterDeclination Letter
 
September 25, 20__
 
His Excellency Livingston Gomez Gotarz
Embassy of the Republic of Cote D’Ivoire
2424 Massachusetts Avenue, NW
Washington, DC 20008
 
Dear Dr. Gotarz:
 
Thank you for offering me the position of Assistant to the Cultural Attaché for Graduate Education at the Embassy of the Cote D’Ivoire. Unfortunately, I received your cablegram several weeks after I had accepted a similar position with another country and thus must decline your offer.
 
I am, however, encouraged by your continuing interest and support of the graduate studies of your students in the United States of America and expect that we will continue to have occasions to discuss our mutual interests in international education.
 
Thank you again for your kindness during my interviews and subsequent conversations with you. Please accept my standing invitation for tea when I am next in Washington, D.C.
 
With best regards,
 
Aiesha Sente-Mendoza
10-107 Magnolia Boulevard
Baton Rouge, LA 70666
Quảng cáo

Tư vấn và đặt mua thẻ qua điện thoại : 0473053868 (8h-21h)

Luyện thi 123 - Học thú vị - Thi hiệu quả
ĐĂNG PHẢN HỒI CỦA BẠN CHO BÀI HỌC NÀY

Chú ý: Nội dung gửi không nên copy từ Office word

Chèn biểu tượng cảm xúc
Bạn phải đăng nhập để sử dụng chức năng này
CÁC Ý KIẾN BÌNH LUẬN - PHẢN HỒI VỀ BÀI HỌC NÀY
Đăng bởi thành viên Xếp theo
Ngày tham gia: 12-07-2020
Bài viết: 30
• Điểm thành tích: 1
• Sổ học bạ: Hăng say phát biểu
• Điểm học bạ: 108
dài muốn chết
Gửi lúc: 19:42:06 ngày 04-10-2020
~~~~~~I ♡ minecraft~~~~~~
Ngày tham gia: 31-07-2020
Bài viết: 102
• Điểm thành tích: 0
• Sổ học bạ: Chăm học
• Điểm học bạ: 87
DÀI QUÁ XÁ LUN Á
Gửi lúc: 20:26:46 ngày 12-09-2020
Ngày tham gia: 20-11-2019
Bài viết: 683
• Điểm thành tích: 13
• Sổ học bạ: Học sinh ưu tú
• Điểm học bạ: 362
Anh em tốt ...
Gửi lúc: 15:28:09 ngày 11-08-2020
.,.
Ngày tham gia: 18-05-2016
Bài viết: 316
• Điểm thành tích: 38
• Sổ học bạ: Học sinh ưu tú
• Điểm học bạ: 555
Uây, hay nhưng mỗi tội dài, hiuhiu
Gửi lúc: 14:19:41 ngày 06-05-2020
Eo, cái thằng Khang thanh lịch mà thất học quá ik!
Ngày tham gia: 26-10-2019
Bài viết: 597
• Điểm thành tích: 87
• Sổ học bạ: Học sinh ưu tú
• Điểm học bạ: 375
_No comment_
Gửi lúc: 09:44:12 ngày 03-04-2020
LOADING...▓▓▓ ▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓ ▓▓▓▓▓▓▓ ▓.▓ 100 %
Để tra nghĩa một từ, bạn hãy click chuột hai lần vào từ đó.
Tổng đài hỗ trợ trực tuyến
Tel: 024 73 080 123 (8h30-21h)
HỎI ĐÁP NHANH
Mời các bạn click vào đây để tham gia thi đấu tiếng Anh trực tiếp - và click vào đây để tham gia luyện nói qua video chat - 2 tính năng đầy hứng thú và kịch tính mới ra mắt của Tiếng Anh 123.
Chỉ thành viên VIP mới được gửi câu hỏi ở mục này. Nếu nói bậy bạn sẽ bị xóa nick.

Giúp bạn giải bài tập các môn

  Video Chat www.abckid.vn Tải tài liệu Tiếng Anh hay miễn phí
  THỐNG KÊ
  Tổng số thành viên: 3.286.089
  Thành viên mới nhất:
  nam12022012
  Đang trực tuyến: 647
  Đóng